Traject zorgkundige in samenwerking met VDAB

Getuigenis Judy 'Een opleiding werkt!'

Als voltijds of deeltijds werkzoekende (al dan niet uitkeringsgerechtigd) kan je genieten van een VDAB-contract waneer je de opleiding tot zorgkundige volgt. Inhoudelijk is dit traject identiek aan de reguliere opleiding tot zorgkundige.

Om te kunnen genieten van het VDAB-contract moet je aan een aantal toelatingsvoorwaarden voldoen:

  • Je moet een gesprek hebben met de VDAB-klantenconsulente.
  • Je moet medisch geschikt zijn.
  • Je moet ingeschreven zijn als niet-werkende werkzoekende (deeltijds of voltijds).

Voorkennis heb je voor deze opleiding niet nodig.

Wanneer je aan deze voorwaarden voldoet, kan je genieten van een aantal financiële voordelen:

  • De opleiding is gratis: je betaalt geen inschrijvingsgeld.
  • Je behoudt tijdens de opleiding je stempelgeld (afhankelijk van je situatie).
  • Je vervoer van en naar het opleidingscentrum en de stageplaatsen wordt terugbetaald aan 15 eurocent per kilometer of je kan een gratis maandabonnement van De Lijn krijgen, dat je maandelijks kan verlengen.
  • De opvang voor je kinderen (tot 12 jaar) in een erkende instelling wordt terugbetaald, mits je de gemaakte kosten kan bewijzen met een factuur.
  • Ben je een gezinshoofd met kinderen ten laste én ben je één jaar ingeschreven bij VDAB (of leefloontrekker), dan kan je een stimulanspremie krijgen. Deze wordt uitgekeerd nadat je minimum 150 uur opleiding hebt gevolgd.
  • Je bent verzekerd voor 'arbeidsongevallen'.

Twijfel je of je in aanmerking komt voor een VDAB-contract of wil je meer informatie, aarzel dan niet om contact op te nemen met de klantenconsulente Social Profit Wendy Vanhoutvin via wendy.vanhoutvin@vdab.be of 016 29 86 65.


Enkele cursisten getuigen!

Sofie:

Vorig jaar verhuisde ik van Nederland naar Diest om hier een leven op te bouwen met mijn Belgische vriend.

Omdat ik de laatste twee jaar in Nederland in een verpleeghuis voor demente ouderen had gewerkt, was de opleiding tot zorgkundige voor mij een voor de hand liggende keuze. Ik wil heel graag iets betekenen voor mensen die hulp nodig hebben, een band met hen opbouwen. En ik wil mezelf graag nuttig maken in een sector met handen tekort.

Ik ervaar de opleiding tot zorgkundige als heel positief! De combinatie studeren en stage lopen is erg prettig en ook zinvol: je kan de theorie onmiddellijk in de praktijk omzetten. De mogelijkheid om in verschillende settings stage te lopen helpt bovendien om na de opleiding de juiste jobkeuze te maken.

Heel graag zou ik in de zorgsector aan de slag gaan. Mijn eerste keuze is om te werken met demente ouderen, omdat ik dit als heel fijn heb ervaren. Maar er staan nog een aantal stages op het programma en wie weet kom ik nog op plaatsen waar ik mijn hart verlies!

Tom:

Ik heb al heel wat jaren werkervaring in verschillende sectoren: zo heb ik onder andere als fabrieksarbeider en als accountant gewerkt. Maar eigenlijk heb ik in al die jaren nooit het gevoel gehad dat ik mijn droomjob had gevonden. Daarom heb ik niet zo lang geleden beslist om het over een heel andere boeg te gooien. Mijn grootste drijfveer om voor deze opleiding te kiezen, is dat ik enorm graag met mensen omga.

Erg verrijkend in deze opleiding is dat praktijk en theorie hand in hand gaan. De lesgevers zijn inhoudelijk heel sterk en ‘zorgen’ ook echt voor de cursisten.

Ik wil zeker en vast aan de slag in de zorgsector: hetzij in een woonzorgcentrum, hetzij in de thuishulp. Maar ik sluit ook helemaal niet uit dat ik hierna nog verder studeer in de richting verpleegkunde of orthopedagogie. Deze opleiding bereidt me daar zeker goed op voor.