Kandidaat kinderbegeleiders in de gezinsopvang

Vanaf 1 april 2024 zal ieder die werkt in de kinderopvang moeten beschikken over een geldig kwalificatiebewijs.

Tijdens de overgangsperiode tot 1 april 2024 moeten alle niet-gekwalificeerden kinderbegeleiders die willen starten met gezinsopvang de module " Kennismaken met én werken in de gezinsopvang (40 lestijden)" volgen. Alle gekwalificeerden moeten enkel de module "Kennismaken met de gezinsopvang (20 lestijden)" volgen.

Heel wat ‘gekwalificeerde starters’ kiezen er toch voor om de module van 40 lestijden te volgen. Dit kan uiteraard. Uit de evaluatie van de testversie in Gent en CVO De Oranjerie Diest blijkt dat kandidaten dit als zeer zinvol ervaren: het frist je kennis op, je krijgt een volledig overzicht van de inhoud van de job en het biedt meer kansen om contacten met andere starters te leggen

De module werd ontwikkeld in het project Onthaalouders Sterker Maken, een project gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds. Deze module werd getest in het najaar van 2013 te Gent door het VCOK in samenwerking met VVSG en in Diest door het Centrum voor Volwassenonderwijs De Oranjerie.

In het bijgevoegde pdf-bestand vind je meer informatie over en een concrete inplanning van de modules 'kennismaken met én werken in de gezinsopvang' voor het schooljaar 2019-2020. Kan je het bestand niet openen, download dan eerst Adobe Reader op je computer.