Projectweek AAV - mijnmuseum

woe, 2018-05-02

Eind april vond de projectweek van AAV plaats. Op het programma stond onder andere een bezoek aan het mijnmuseum in Beringen. 

“Ik ga waar het voor altijd nacht zal zijn en de ouwe trouwe mijnlamp houdt de wacht.” Bobbejaan Schoepen wist reeds in de jaren ‘50 hoe mooi het was in de mjn en dan bevond hij zich nog in de schaduw. 

De cursisten werden bij aanvang van hun bezoek verwelkomd door François; de gids die hen begeleidde door het mijnmuseum en die tevens de rondleiding zou verzorgen door de verschillende gebouwen van de koolputters. François - zelf een ex-mijnwerker - wist het mijnbezoek in te kaderen door een introductiegesprek over de geschiedenis van de Limburgse koolmijnen. In het gezelschap van een mijnmaquette kon de gids erg bekoren met uitleg over de ontdekking van Limburgse steenkool in 1901 en de zeven Limburgse mijnen die hierdoor verrezen. Bewapend met deze kennis baanden de cursisten zich een weg door de lage, nauwe gangen en voelden ze zich al snel omringd door het zwarte goud. Door handig gebruik te maken van audiovisuele installaties waarop mijnwerkers in actie te zien waren en mijngeluiden gesimuleerd werden, kregen de cursisten een accuraat beeld van het mijnwerkersklimaat. 

Daarop volgde een boeiende rondleiding doorheen de verschillende hallen en zalen van de bovengrondse mijnsite. François gidste op een vloeiende en aangename manier door de gebouwen en bezocht samen met de cursisten onder meer de uitbetalingszaal, de douches, de kleedruimtes en de lampenzaal. Als er iemand zich toch wat onwennig voelde, dan ontfermde de docenten zich over deze persoon op een onnavolgbare wijze. Naar het einde toe kwamen ze letterlijk en figuurlijk terug met de voeten op de grond wanneer de kolenwasserij niet meer toegankelijk was door instortingsgevaar. Een veiligheidsperimeter hield hen op een veilige afstand van dit gebouw waarvan de toekomst ter discussie staat omdat de kosten voor het behoud zeer hoog zijn. Tientallen treinwagonnetjes verder konden ze de mijnterrils terug spotten en hadden ze het einde van de rondleiding bereikt.

Het bezoek aan het mijnmuseum werd een totaalervaring door de cursisten onder te dompelen in een authentieke mijnsfeer en een uitgebreide rondleiding. En wees gerust, tijdens het bezoek zijn ze geen putheks tegengekomen:-)


AAV-mijnmuseum